Bedrijf

Samen met collega's tegen zwerfvuil

Samen met collega's tegen zwerfvuil

Is je onderneming begaan met ecologie en duurzaamheid? Gaat een mooi en proper bedrijf voor jou ook verder dan een clean desk? Wij ondersteunen jou en je collega’s graag! Op deze pagina vind je de mogelijkheden en wat inspiratie terug.

Je staat er niet alleen voor

CTA - Toolbox zomer

Samen voor een propere omgeving

Om ervoor te zorgen dat we onze omgeving zwerfvuilvrij houden, heeft Mooimakers een toolbox ontwikkeld die inspeelt op onze vijf pijlers. Deze toolbox bevat handige tips & tricks, inspirerende praktijkvoorbeelden en ondersteunend communicatiemateriaal.

CTA Grid Blok bedrijf - Je staat er niet alleen voor

Materiaal nodig?

Fluovestjes, handschoenen, grijpstokken, vuilniszakken, … maak je keuze uit ons gratis aanbod aan opruimmaterialen. Verhoog het engagement van je werknemers met onze banners en borden, of bestel je affiches. Je vindt hier ook een draaiboek terug over hoe je een opruimactie kan organiseren.

CTA bedrijvenproject

Idee voor een project?

Wil je samen met je collega's of medewerkers de handen uit de mouwen steken voor meer openbare netheid? Hebben jullie een goed idee om zwerfvuil/sluikstorten aan te pakken? Dien dan nu je projectaanvraag in en ontvang (financiële) ondersteuning! 

CTA grid blok - begeleidende brief

Begeleidende brief

Naast het draaiboek is er ook een begeleidende brief die je als bedrijf kan sturen naar de gemeente om je opruimactie aan te vragen.

De brief is zo opgemaakt dat je het via Adobe PRO ook kan bewerken/aanvullen.

CTA grid blok - one pager bedrijven

Aanbod voor bedrijven

Zwerfvuil vergaat trager dan je denkt en heeft ook op lange termijn een impact op onze omgeving. Samen nemen we op een positieve en concrete manier actie. Bekijk hier het aanbod van Mooimakers voor bedrijven.

Deze bedrijven doen mee!

Iedereen kan een positieve bijdrage leveren voor meer openbare netheid. Ook bedrijven en ondernemingen zetten zich hier voor in. Dit kan op verschillende manieren, aangepast aan de realiteit van het bedrijf in kwestie, en kan gaan van het sensibiliseren van het personeel over een opruimactie tot het aanpassen van de infrastructuur om op die manier zwerfvuil te voorkomen. Ook op het niveau van verpakkingspreventie kunnen producenten en/of verkopers een steentje bijdragen, of door het sensibiliseren van hun klanten/leveranciers.

Hieronder hebben we enkele voorbeelden verzameld die ter inspiratie kunnen dienen.  De voorbeelden zijn gegroepeerd per 'thematiek' (sommige voorbeelden kunnen mogelijk onder meerdere thematieken worden ondergebracht):

  • preventie (product/verpakking)
  • personeel
  • infrastructuur
  • omgeving
  • transport/distributie
  • sensibilisering

Neem zeker ook een kijkje op de websites van de bedrijven die hier worden vernoemd. Heeft u zelf een actie op touw gezet in de strijd tegen zwerfvuil? Laat het ons gerust weten via info@mooimakers.be.

Preventie

Afsluiting petfles

De Greener Packaging Awards (wedstrijd georganiseerd door Fost Plus en Val-I-Pac) besteden specifiek aandacht aan circulaire economie en belonen bedrijven die hier op inzetten.  Een voorbeeld hiervan zijn de PET-flesjes met specifieke sluitdop die niet van de fles kan worden gehaald. 

exki verpakking preventie

EXKi gebruikt driehoekige kartonnen bakjes voor haar taarten en quiches. Zo kunnen ze gegeten worden zonder bestek en wordt er heel wat plastic afval vermeden. Lees meer.

groenevent preventie evenementen

Wil je je evenement verduurzamen? OVAM ontwikkelde de Groeneventscan, een vlotte online toepassing die je hierbij kan helpen. Of je kan je evenement indienen voor de GroeneVent award en tot 6000 euro winnen.

drinkpak met ingebouwd rietje

Er zijn ook andere voorbeelden terug te vinden van aanpassingen aan verpakkingen die er voor zorgen dat ze minder 'zwerfvuilgevoelig' worden (dus dat ze minder snel zwerfvuil zullen worden). Zo hebben Koreaanse studenten een drinkkarton ontwikkeld met ingebouwd rietje! Lees er hier meer over.

Verpakken

Duurzaam verpakken

Met deze infosheet krijg je van ons enkele tips hoe je de verpakkingen van jouw product ecologischer en duurzamer kunt maken.

Personeel

coca-cola recylcing tour

Sinds 2016 organiseert Coca-Cola jaarlijks een 'Recycling Tour'. De personeelsleden in de verschillende vestigingen in België gaan dan zwerfvuil opruimen in de directe omgeving.

retail clean up days

In 2016 en 2017 heeft Comeos, de federatie voor Belgische handel en diensten, de 'Retail clean up days' georganiseerd. Hun leden-retailers ruimden tijdens de actieperiode niet alleen hun eigen terreinen op, maar ook de onmiddellijke omgeving. Meer informatie hierover is terug te vinden in ons nieuwsbericht.

Infrastructuur

afvaleiland colruyt

Colruyt heeft op een tiental parkings afvaleilanden geïnstalleerd om het sorteren mogelijk te maken. Na de testperiode is gebleken dat er tot 25% minder afval op de parking was terug te vinden! Ze gaan nu stelselmatig al hun parking voorzien van afvaleilanden. Alle detail over de aanpak van Colruyt is terug te vinden op hun website.

pizzadozen in speciale vuilnisbak

Domino's Pizza in Brugge test momenteel een specifieke vuilnisbak uit om te vermijden dat de pizzadozen op de grond belanden. Meer informatie is terug te vinden in ons nieuwsbericht

 

Omgeving

Mc donald's aanleg parkings

Op de parking van McDonald's Puurs zijn verschillende (kleine) ingrepen gebeurd om er voor te zorgen dat er meer afval in de vuilnisbakken terechtkomt en niet op de parking of in de omgeving. Hier gaat het bvb. om de plaatsing van de vuilnisbakken, of de aanleg van de beplanting. Deze maatregelen zijn gebaseerd op onderzoek dat gedaan is door McDonald's Nederland en meer info hierover is terug te vinden op de website van Nederland Schoon.  

Transport - distributie

colruyt vrachtwagen sticker

Colruyt onderneemt specifiek actie naar haar chauffeurs en onderaannemers. Door middel van een video die in het wachtlokaal wordt gespeeld worden de vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om geen zwerfvuil te veroorzaken (ontdek het filmpje hier). Colruyt voorziet hun eigen vrachtwagens ook van een sensibiliserende boodschap achteraan.

haven van antwerpen

Automobilisten en truckers parkeren in de Haven van Antwerpen vaak langs de kant van de weg en veroorzaken er zwerfvuil. Om dit aan te pakken zijn er verschillende maatregelen genomen. Er werd eerst en vooral gemonitord om het probleem in kaart te brengen. Daarnaast werd gericht communicatie aangebracht. Meer detail is terug te vinden in ons nieuwsbericht.

 

 

Sensibilisering

eneco clean beach cup

Eneco organiseert al enkele jaren de 'Eneco Clean Beach Cup'. Samen met 17 surfclubs wordt er dan een grootse strandopruimactie gehouden.  In 2018 hebben ongeveer 4.000 vrijwilligers die dag de Belgische stranden proper gemaakt. Meer info is terug te vinden in ons nieuwsbericht.

cargill sensibiliseren personeel

Tijdens een personeelsdag heeft Cargill Gent een sessie georganiseerd rond zwerfvuil. Wat is zwerfvuil, hoe lang blijft het liggen, wat is het verschil met sluikstorten en hoe kunnen we zelf iets doen. Al deze zaken kwamen aan bod in de presentatie die je hier kan downloaden ter inspiratie.

buurtsuper

Buurtsuper organiseert al enkele jaren op rij een sensibiliseringscampagne: 'samen bouwen aan een superbuurt'. De lokale handelaars dragen actief bij aan meer openbare netheid door een structureel engagement op te nemen om hun eigen terreinen en de buurt proper te houden. Zij dragen deze communicatie ook uit naar hun klanten via affiches, nieuwsbrieven en eventueel een leuk gadget als cadeau. Ook dit jaar wordt er weer ingezet op een propere buurt. Meer info op de website: www.superbuurt.be.

torhout gie zie ne properen

In samenwerking met de lokale handelaars richt Torhout zich op de (schoolgaande) jongeren die lunchen op een bankje of in het park in de binnenstad. Wie zijn/haar afval in de vuilnisbak gooit, maakt kans op bonnen om in te ruilen bij de deelnemende handelaars. Zo wordt het positieve gedrag beloond en worden de lokale handelaars betrokken. Meer detail kan je lezen in het persbericht van de gemeente.

Spadel carrefour activatie

Spadel sensibiliseert haar consumenten tijdens een activatie in samenwerking met Carrefour Belgium. Ontdek het filmpje hier.