Gras in de berm gooien - informeer waarom het niet mag
Kenniswijzer > Handhaving > Handhavingscommunicatie > Gras in de berm gooien - informeer waarom het niet mag

Oproepen tot sociaal wenselijk gedrag doe je door te verklaren waarom bepaald gedrag gevraagd wordt. Dit is efficiënter dan zomaar dat gedrag te vragen. Je informeert waarom sluikstort niet kan. Daarnaast communiceer je beter specifiek dan generiek over je verwachtingen. Zet specifiek afval of specifiek afvalgedrag in de kijker om je doelgroep aan te spreken.

In dit artikel gaan we wat dieper in op de redenen waarom je grasmaaisel of snoei-afval niet in de natuur mag gooien.

Waarom (niet)?

Grasmaaisel of snoeiafval in de natuur dumpen, is ook een vorm van sluikstorten – net als wanneer je ander afval zou achterlaten op het openbaar domein. Daders worden dus ook beboet met een GAS-boete.  Informeer waarom ze dit niet mogen doen.

Schadelijk voor andere planten

Het sluikstorten van snoeiafval en grasmaaisel in de natuur is schadelijk voor andere planten. Het heeft negatieve effecten op het milieu en de biodiversiteit:

  • Verspreiding van invasieve plantensoorten
  • Verstoring van de bodemkwaliteit
  • Verontreiniging door pesticiden en chemicaliën
  • Verminderde luchtcirculatie en lichtdoorlaatbaarheid

Schadelijk voor dieren

Tuinafval dat in de natuur wordt gesluikstort, kan schadelijk zijn voor dieren. Veel dieren, zowel wilde als gedomesticeerde, kunnen ziek worden door het inademen of het eten van schadelijke stoffen die in het tuinafval zitten.

Het is dus erg belangrijk om tuinafval op de juiste manier te verwerken en niet in de natuur achter te laten om deze schadelijke effecten op dieren en het milieu te voorkomen.

Wat dan wel?

Informeer je inwoners wat ze wel kunnen doen met hun grasmaaisel of snoeiafval. Eén van de beleidsaanbevelingen uit de studie daderprofielen sluikstort is dan ook: informeer over de mogelijkheden van afvalverwijdering via alle mogelijke (lokale) kanalen.

  • Gazonmaaisel is perfect geschikt om als mulchlaag te gebruiken. 
  • Wat kort gazonmaaisel kan je gerust aan je kippen geven. 
  • Je kan compost maken van je gazonmaaisel. 
  • Snoeiafval kan je binnenbrengen bij je recyclagepark

Lees er meer over op de website van vlaco

Lokaal bestuur Mol maakte een infobord aan en verwees hierbij door naar hun website met meer informatie over de negatieve gevolgen van gras- en snoeiafval in de natuur.

Groenafval Mol

 

We  stelden een voorbeeldartikel op rond gras of tuinafval in de berm gooien. Het voorbeeldartikel kan je hieronder downloaden om in je magazine of op je website te publiceren.

Voorbeeldartikel gras in de berm gooien

Download hier het voorbeeldartikel over gras en tuinafval in de berm gooien

Downloaden (docx)