Nieuws & Inspiratie

Glas langs de glascontainer: jaarlijks terugkomend fenomeen in de eindejaarsperiode.

glasbol

Hoe doorbreek je deze traditie?

We staan aan de vooravond van de eindejaarsperiode. Een periode waarin familie en vrienden gezellig samen zijn. Als goede Vlaming hoort daar een hapje en een drankje bij. Een brunch hier, een diner daar. Als snel ontstaat een hele verzameling glazen bokalen en flessen. Tussen de feestdissen door is er tijd om naar de glascontainer te gaan. Iedereen wil snel van die glazen verzameling in de berging of garage verlost zijn. Het gebeurt dan nog te veel dat er een hele hoop glazen potten en flessen naast de glascontainer terecht komen in plaats van erin.

Wat kan je als lokaal bestuur doen om glas langs de glascontainer te vermijden en de traditie te doorbreken?

  • Informeer je inwoners waarom ze best geen glas langs de container zetten. Gebruik hiervoor volgend voorbeeldartikel of maak gebruik van deze ludieke facebook-animatie.
  • Zorg dat je inwoners weten waar er glascontainers staan op het grondgebied. Zodra ze voor een volle glascontainer komen te staan, weten ze waar er zich nog een exemplaar bevindt (dat hopelijk ook niet vol is).
  • Richt een meldpunt in waar gebruikers overlast en misbruik kunnen melden (dit kan uiteraard geïntegreerd worden in bestaande toepassingen).  Communiceer dit nog eens extra via alle communicatiekanalen naar je inwoners. 
  • Plan een extra ledigingsronde in zodat de glascontainer niet overvol komt te zitten. Maak hiervoor duidelijke afspraken met de beheerder/inzamelaar.
  • Zorg ervoor dat bijplaatsingen en zwerfvuil snel worden opgeruimd. Deze trekken anders nog meer afval aan.

Meer lezen rond de integrale aanpak om je glasbolsites proper te krijgen en houden, surf naar onze kenniswijzer waar je de doelplaatsenmodule van afvalverzamelpunten terugvindt.