Nieuws & Inspiratie

Het zakasbakje: een potentiële oplossing voor de peukenproblematiek

Zakasbakjes

Maar liefst 50% van het aantal stuks zwerfvuil dat in Vlaanderen rondslingert zijn peuken. Het grootste probleem aan deze peuken is dat je ze overal tegenkomt: op straat, in de natuur, op evenementen, in treinstations, langs snelwegen…en uiteindelijk in de zee. Over de schadelijkheid voor de natuur moeten we je waarschijnlijk niks meer vertellen. Dit is algemeen geweten.

Gezien deze problematiek zo groot is, reikt Mooimakers verschillende mogelijkheden aan om er voor te zorgen dat peuken niet meer op de grond belanden, zoals advies geven om vuilnisbakken uit te rusten met een peukenrecipiënt of het inzetten van peukentegels, tot het ter beschikking stellen van allerhande sensibiliseringsmateriaal om rokers op de problematiek te wijzen. Nu kunnen we daar het stimuleren van het gebruik van zakasbakjes aan toe voegen.

In het voorjaar van 2020 organiseerde Mooimakers in samenwerking met het onderzoeksbureau Ipsos een onderzoek naar de effectiviteit van zakasbakjes. De resultaten van het onderzoek gaven aan dat er heel wat potentieel zit in dat kleine handige zakasbakje. Wil je meer lezen over het onderzoek en de onderzoeksresultaten, surf dan snel naar onze kenniswijzer.