Nieuws & Inspiratie

Doe mee met World Cleanup Day

Opruimactie - MMS-app

Vrijdag 20 september 2024 is het zover: de jaarlijkse World Cleanup Day vindt plaats. Het doel van deze dag is wereldwijd zo veel mogelijk mensen op de been krijgen om zwerfvuil op te ruimen en zo een propere omgeving te promoten. Zwerfvuilvrijwilligers gaan die dag alleen of in groep aan de slag om onze aardbol samen weer wat mooier te maken. 

Wil je deelnemen aan een opruimactie? Kijk op worldcleanupday.org of op mooimakers.be welke acties gepland staan in jouw buurt. 

 

Organiseer zelf een opruimactie

Geen opruimactie in jouw buurt? Je kan ook zelf als groep (sportclub, bedrijf, buren, ...) of als lokaal bestuur mensen mobiliseren om zwerfvuil op te ruimen voor World Cleanup Day. Hoe je een opruimactie organiseert en waar je moet op letten, lees je in dit stappenplan.

Vergeet ook zeker niet om je opruimactie te registreren in de Mijn Mooie Straat-app. Een opruimactie aanmaken in de app, doe je in enkele eenvoudige stappen. Deel daarna deze info met iedereen die je wil uitnodigen voor je actie. Zo kunnen jouw vrienden, clubleden of burgers zich inschrijven. Op de dag van jouw actie koppelen ze zo hun persoonlijke opruimsessie aan jouw actie. Zo hou jij het overzicht en kan je na afloop nagaan hoeveel zwerfvuil er werd ingezameld voor World Cleanup Day. Registreer je actie ook op worldcleanupday.org en bezorg achteraf je resultaten ook aan de organisatie.

MMS - opruimactie

 

Tips voor lokale besturen 

  1. We adviseren lokale besturen om te kiezen voor een duurzaam uitleensysteem voor opruimmateriaal
  2. Grijp dit moment aan om te starten met de Mijn Mooie Straat-app. Download de app via de App Store of Google Play of lees alles nog eens rustig na op onze website. Promoot de app bij je inwoners met het communicatiemateriaal dat Mooimakers hiervoor ontwikkelde. Nog geen officiële groep aangemaakt in de Mijn Mooie Straat-app voor je lokaal bestuur? Lees hier hoe je dit kan doen.