Geen berispingen, wel boeiende ontmoetingen
Wanneer je iemand zijn afval op de grond ziet gooien, hoe reageer je dan? Jos en Etienne zijn peter van een glasbol in de buurt. Ze volgden een opleiding die hen helpt overtreders aan te spreken. We vroegen hen of ze al met de aanspreektips aan de slag gingen.
Glasbolpeters
Jos en Etienne wilden na hun lange loopbaan hun tijd verder nuttig besteden. Omdat ze zelf tijdens wandelingen merkten dat er soms veel zwerfvuil lag, begonnen ze op te ruimen. Maar ze gingen ook op zoek naar wat ze nog meer konden doen. Zo engageerden ze zich allebei als peter van één of enkele glasbollen in hun buurt. Ze zorgen ervoor dat de plek rond de glascontainer proper blijft.
Je zit altijd maar te ‘duvelen’ op anderen ver weg, maar ook dichtbij kunnen we ook al iets betekenen voor ons milieu en voor onze omgeving. - Jos
Verborgen sluikstorters
Toen intercommunale Igean de opleiding organiseerde rond ‘professioneel communiceren rond zwerfvuil en sluikstorten’, gingen ze luisteren. In de vorming kregen ze nuttige tips mee. Toch hebben ze die nog niet helemaal kunnen toepassen in de praktijk. “Ik zag nog nooit iemand iets weggooien, dat is het probleem,” lacht Etienne. Ze passeren dagelijks aan hun glasbol, maar sluikstorters lijken hun moment goed af te wachten. Als je geen oogcontact hebt, heb je ze gemist.
Mijn schoonvader vroeger, die woonde aan een pleintje en die keek van in zijn zetel naar de glasbollen. Als iemand durfde iets fout naast de glasbol te zetten, schoot hij uit zijn zetel. - Jos
Mochten ze in de toekomst toch iemand vuilnis zien achterlaten, zouden ze het wel willen uittesten. Ook al geeft Jos toe dat hij dat niet evident vindt. “Om die theorieles om te zetten in de praktijk, dat is niet zo gemakkelijk. Ik denk dat mensen zich snel aangevallen voelen, zeker van burger tot burger. Dus ik weet niet hoe ik het zou doen, maar ik zou het wel proberen en de kapstokjes gebruiken die ik in de les kreeg.” Het belangrijkste is het gesprek aangaan. “Zodra ze me de kans geven om uit te leggen waarom we die regels rond glasbollen moeten respecteren, dan kan ik dat wel aanbrengen.” Etienne zou zeker een vervuiler aanspreken, maar doet dat liefst op een positieve manier: “Er is meer sensibilisering nodig. Straffen en beboeten helpt niet. Ik probeer ook mensen liever te informeren. Mocht er iemand iets achterlaten aan de glasbol, zou ik hen bijvoorbeeld informeren over het mobiel recyclagepark dat driemaandelijks op de markt staat.”
Er is meer sensibilisering nodig. Straffen en beboeten helpt niet. - Etienne
Inspirerend voorbeeld
Bij hun opruimsessies raken de zwerfvuilvrijwilligers nochtans regelmatig in gesprek. Veel mensen onderweg bedanken hen voor hun inzet. Zo ontmoette Etienne een aantal jongeren bij een bankje vol zwerfvuil. “Ik begon gewoon op te ruimen, en die jongeren spraken me spontaan aan en vroegen me geïnteresseerd wat ik hier kwam doen. Ze begonnen me zelfs te helpen met opruimen.” Intussen ziet hij ze regelmatig. “Als ze mij zien aankomen, beginnen ze zelf al blikjes en flesjes op te rapen”. Ook Jos werd een keertje aangesproken terwijl hij opruimde aan de glascontainer waar hij peter van is: “ ‘Moet de gemeente het niet opruimen?’ zei die man tegen mij. Maar toen ik wat uitleg gaf over waarom ik dit doe, moest hij me toch gelijk geven dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is.”
***
Zag jij al eens iemand vuilnis op de grond gooien en sprak je hem of haar daar op aan? Laat ons zeker weten hoe dat bij jou liep via info@mooimakers.be.